נרחיק להרי הנגב הצפוני להכיר חורשות ירוקות ומקווה מים מלאכותי באמצע המדבר.
לאחר עשור שנים של הזנחה הוצב בפאתי העיר ירוחם מתקן לטיהור מי שפכים שמשיב לאגם חיים, ואתם מוזמנים לרדת דרומה ולבקר במקום.
מתאים לכל המשפחה
כיצד מגיעים?
לבאים מכביש 40 (באר שבע-שדה בוקר), בצומת הנגב פונים מזרחה בכביש 224 אל ירוחם. לבאים מכביש 25 (דימונה-ערבה), בצומת דימונה פונים מערבה ודרומה לכביש 204.
המסלול:
ירוחם הוקמה ב-1951 בהר הנגב הצפוני כמעברה. מקור השם – “ערד לבית ירחם”, אתר בנגב שנזכר בכתובת פרעה שישק מן המאה ה-10 לפנה”ס (925 לפנה”ס). נקרא בתחילה תל ירוחם ואחר כך כפר ירוחם.
תושבי המקום הראשונים היו עולים חדשים מרומניה. ב-1959 ניתן לירוחם מעמד של מועצה מקומית והובאו אליה עולים ממרוקו ומהודו. במשך שנים רבות סבלה העיירה ממחסור במקורות תעסוקה, מבעיות חברתיות ומהגירה שלילית. בשנות השבעים של המאה שעברה נעשה מאמץ להקים בירוחם מפעלים שיספקו תעסוקה לתושביה. גם היום נמנה היישוב עם העניים ביישובים היהודיים בארץ.
במערב היישוב נמצא פארק ירוחם. בשנות החמישים של המאה הקודמת, מיד לאחר הקמת “כפר ירוחם”, השתלבה קק”ל במפעל ההתיישבות ונטעה בו עצים. בשנות השמונים של המאה הקודמת היא הרחיבה את הנטיעות מסביב לאגם והכשירה כרי דשא רחבים וגן הרפתקאות. בפארק נטועים עצי אורן, ברוש, איקליפטוס, אלות, אשלים, תמרים, זיתים ועצי שיזף (דומים).
במרכז הפארק נמצא אגם ירוחם, אגם מלאכותי באפיק נחל רביבים. הסכר היוצר את האגם הוקם כבר בסוף שנות החמישים של המאה הקודמת כדי לנצל את מי השיטפונות של נחל רביבים לצורכי חקלאות ולהוות מוקד משיכה בזכות אטרקציות כמו שייט, דיג צפרות ועוד. נוף אגם המים על רקע אדמת המדבר וירוק העצים מהווה נוף ייחודי של נווה מדבר. עם כישלון תוכנית ניצול המים לחקלאות הפך האתר לבריכת קולחים של העיירה מאחר שמי הביוב גלשו מבריכות החמצון הסמוכות. גם לפני חדירת הביוב חדרו מים מזוהמים לאגם בזרימה תת-קרקעית. בראשית שנות התשעים של המאה הקודמת הוכשר כאן שוב פארק.
מתקן הטיהור שנחנך לא מזמן יפיק מדי שנה 800 אלף מ”ק של מים המיועדים לשיקום האגם, להשקיית שטחי הפארק וגינות ציבוריות ברחבי היישוב. כתוצאה מכך יהיה האזור כמערכת סגורה שלמעשה הופכת את השפכים למקור חיוני ומועיל, שממנו ייהנו התושבים עצמם.
המטרה העתידית היא להפוך את פארק ירוחם לפארק עירוני מרכזי לציבור המבקרים בנגב. הפארק יחשוף את העיר לציבור הישראלי, יעודד תדמית חיובית וייצור בצמוד לו מערך עסקי של נופש מלונאות, מוסדות ספורט ומוסדות חינוך בהקשר סביבה מדברית. הפארק יאפשר גם הקמת שכונות מגורים איכותיות שיתרמו אף הן לאיכות היישוב.
פרחים ופריחות:
בתחילת הסתיו בחודשים אוקטובר-נובמבר פורחות החלמוניות בשמורת ירוחם, וצבען צהוב-כתום. השמורה נמצאת כקילומטר מדרום לאגם ירוחם. אל השמורה מגיעים בדרך עפר המסתעפת מערבה מכביש 204 (מירוחם לשדה בוקר). בחודשים פברואר-מרס פורח אירוס ירוחם. ריכוז מרשים של אירוסים אפשר למצוא כשלושה ק”מ מצפון-מזרח לירוחם. הכניסה לאתר מכביש 204 (ירוחם-דימונה) העובר בסמוך לשמורה ממערב. ניתן לברר את מועד הפריחה במוקד “קו ליער”: 1-800-350-550
מפת טיולים וסימון שבילים
הנגב התיכון, גיליון מס’ 15 לאזור שדה בוקר;
צפון הערבה ומזרח הנגב – גיליון מס’ 14 (לאזור דימונה)
איזור גיאוגרפי
הר הנגב הצפוני, 32 ק”מ מדרום-מזרח לבאר שבע
עונה מומלצת
כל השנה. בעונת הקיץ מומלץ לטייל בשעות אחר הצהריים המאוחרות
התאמה למוגבלים בתנועה
שבילי גישה ושולחנות מותאמים
חניונים
מסביב לאגם שולחנות פיקניק. אפשר ללון לינת לילה מסביב לפארק
מצטערים, לא נמצאו רשומות. התאם את קריטריוני החיפוש ונסה שוב.
מצטערים, לא ניתן לטעון את ממשק ה- API של מפות.